tu jesteś: główna / diety_produktowe / dieta_pomidorowa

Dieta pomidorowa


 


 Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele wartości odżywczych mają pomidory. Te czerwone warzywa z rodziny psiankowatych zawierają ogromne ilości minerałów, witamin oraz kwasów zdrowotnych. W swoim składzie mają również likopen, który może nas uchronić przed nowotworami.



100 gram pomidorów zawiera:
Witamina A - 0,38 mg
Witamina B1 - 0,06 mg
Witamina B2 - 0,04 mg
Witamina B6 - 0,11 mg
Witamina C - 15 mg
Witamina PP - 0,7 mg
Fosfor - 24 mg
Magnez - 10 mg
Potas - 280 mg
Sód - 1,2 mg
Wapń - 10 mg
Żelazo - 0,4 mg

Składniki, które zawierają świeże pomidory znajdują się również w ich formie przetworzonej. Dlatego warto spożywać przeciery pomidorowe, soki pomidorowe, sosy pomidorowe oraz inne potrawy zawierające ten składnik. Substancji tych dostarczy organizmowi także dieta pomidorowa.

Dieta pomidorowa zalecana jest w zasadzie dla wszystkich osób dorosłych. Wyklucza się tylko jej stosowanie u kobiet w ciąży oraz u osób z chorobami nerek. Dzięki 10-cio dniowej siecie pomidorowej można zrzucić ok. 1,5 - 2 kg. Posiłki komponowane wg zaleceń diety dostarczają ok. 1000 kalorii dziennie.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie
jajecznica - 2 białka, 1 żółtko, pomidor
2 kromki chrupkiego pieczywa z odrobiną masła
1 szkl. maślanki

II śniadanie
budyń cytrynowy
mała gruszka

Obiad

150 g polędwicy wieprzowej
2 pomidory
łyżka oleju rzepakowego,
łyżka posiekanej bazylii
łyżka masła orzechowego
łyżka octu balsamicznego,
sól, pieprz.

Pomidory delikatnie naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić. Na patelni rozgrzać masło orzechowe. Smażyć na nim pomidory przez ok .5 min.Polędwicę posolić, popieprzyć, smażyć po obu stronach na oleju. Dodać pomidory, udusić.
Jako dodatek do mięsa - 2 łyżki ryżu na sypko oraz zieloną sałatą z sosem winegret.

Podwieczorek
2 kromki chrupkiego pieczywa
pastą z tuńczyka i natką pietruszki
napój pomidorowo-maślankowy

Kolacja
2 świeże pomidory,
3 kawałki suszonych,
2 dag fety,
jajko,
mała cebula,
sól, pieprz,
łyżka wody mineralnej,
łyżka oleju rzepakowego

Jajko rozmącić z wodą mineralną. Ser feta pokruszyć, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a suszone pomidory w paski. Olej rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę - zeszklić na oleju. Wlać jajko z wodą. Posypać fetą, dodać pomidory oraz doprawić. Smażyć aż jajka się zetną.



Polityka Prywatnosci | Dieta pomidorowa